Hoitomuodot lipödeemassa

Kompressiohoito

Lipödeeman hoidossa on hyvä hankkia lääkinnälliset tukisukat, jotka laittaa jalkaansa heti aamulla ja ottaa pois vasta lähellä nukkumaanmenoa. Kaikki eivät pidä kompressoivasta tukisukkien tunteesta, mutta itse henkilökohtaisesti huomaan sen keventävän jalkoja. En ole huomannut, että näennäisesti turvotus/rasvamassa vähenisi, kipuihin auttaa jonkin verran. Kävely on myös miellyttävämpää, kun rasvamassa ei liiku kävellessä.  Suosittelen itse paineluokan 2 tai jopa 3 tukisukkaa. Tukisukan tarvittava malli riippuu lipödeematyypistä, esimerkiksi koko alavartalon lipödeemaan suosittelen pakarapoimuun saakka ulottuvia lääkinnällisiä tukisukkia.

Prosessi menee näin: 

 • terveysasemalle varataan aika suosituksen kirjoittamista varten
 • suositus menee automaattisesti kotikunnan lääkinnälliseen terveydenhuoltoon, josta he kirjoittavat maksusitoumuksen paikallista palveluntarjoaa varten (parveluntarjoajat vaihtelevat kunnittain)
 • maksusitoumus tulee postissa sinulle, soitat sinne ja varaat ajan
 • otat maksusitoutumuksen mukaasi, he ottavat mitat sukkiin ja tilaavat ne.

Itselläni kesti vain viikon kun sain sukat. Palveluntuottajani on SoleusProteor Espoossa. Suosittelen kyseistä firmaa, ovat hyvin asiantuntevia ja tietävät mitä lipödeema on. Linkki heidän sivuille (suosittelen Leppävaaran toimipistettä):  https://www.soleusproteor.fi/tuotteet/kompressiotuotteet/tukisukat-ja-laakinnalliset-hoitosukat

Hypoxihoito

Olen kuullut tästä olevan paljon apua lipodeemapotilaille (sekä muillekin laihduttajille). 

Saksalaisessa tutkimuksessa 8 lipodeemaa sairastavaa naista kävi hypoxi-hoidoissa ja he saivat useita kymmeniä senttejä pois mitoistaan, sekä heillä oli hoidon jälkeen vähemmän kipuja.

En ole itse käynyt hypoxi-hoidoissa, koska se on aika hintavaa, mutta olisin kyllä ehdottomasti kiinnostunut kokeilemaan sitä.

Liikunta

Rasvahäiriötä sairastavien on hyvä liikkua mahdollisimman paljon. Harjoittelu parantaa lihasvoimaa ja myös vilkastuttaa veren ja lymfanesteen kiertoa. Harjoittelu voi hidastaa sairauden etenemistä ja lievittää oireita. Harjoittelu tulisi olla räätälöity toiveiden ja jaksamisen mukaisesti, ettei innostus lopahda. Mikäli budjetti sallii, voi palkata oman personal trainerin, joka laatii sinulle ohjelman ja ruokavalion. On hyvä muistaa, että Suomessa lipodeema on huonosti tunnettu! Mikäli et tunne personal traineria, joka tuntee lipodeeman, hänelle on tarpeellista näyttää esimerkiksi tämä postaus. On tärkeää kertoa hänelle suoraan lipodeemasta, jotta se otetaan ruokavaliossa ja harjoittelussa huomioon, eikä tilanne mene vain pahemmaksi! Lipodeemaa sairastava haluaa ehkä vahvistaa polvi ja nivel-lihaksia, koska yleisesti ottaen lipodeemaa sairastavilla on/tulee ongelmia niille alueille. On hyvä muistaa nesteytys ennen ja jälkeen treenin. Kompressiohoito treenatessa on myös hyväksi. 

Hyviä urheilulajeja lipodeemaa sairastaville ovat:

 • aerobic
 • vesijuoksu, uinti, vesijumppa
 • pyöräily
 • tanssi ja muu rytminen liikunta, joka on kevyttä polvinivelille
 • crosstrainerillä liikkuminen
 • pilates
 • trampoliinilla tms pomppiminen
 • kuminauhavyö-treeni
 • venyttely
 • Tai Chi and Qi Gong-lajit
 • kävely ja sauvakävely
 • painoharjoittelu
 • lymfajooga

Liian rankat harjoittelut kuten juoksu, spinning ja kehonrakennus eivät ole hyviä harjoittelumuotoja lipodeemaa sairastavilla. Nämä harjoitusmuodot voivat ns. viedä sinun lihaksistasi happea, joka voi aiheuttaa inflammaatiota. Pääasiassa, jos tunnet poltteen harjoituksen aikana poltteen lihaksissasi, se on silloin sinulle liian rankka. 

Ruokavalio

On tärkeää syödä terveellisesti, jos sairastaa lipodeemaa. Vääränlainen ruokavalio lisää rasvamassaa ja oireita. Paino lisääntyy ja voi tulla muita sairauksia. On hyvä suosia paljon kalaa, kanaa ja kasviksia. Asiantuntijoilla on eri tietoa siitä, kannattaako lipodeemaa sairastavan syödä juuri lainkaan viljapitoisia tuotteita. Itselleni gluteenittomat tuotteet toimivat, joillekin tilanne voi olla toinen. Suosittelen jättämään ruokavaliosta ainakin vehnän, valkoisen sokerin ja prosessoidut maitotuotteet. 

Rasvaimu

Päinvastoin yleistä luuloa, rasvaimu lipodeeman hoidossa ei ole kosmeettinen leikkaus. Sillä saadaan (normaalissa tapauksessa) esteettisesti kaunis lopputulos. Kuitenkin pääasia on, että potilaan kipu vähenee/poistuu ja liikkuvuus paranee.

Suomennettu sivuilta: https://medium.com/@Kathleenlisson/13-types-of-exercises-for-ladies-w-lipedema-7226404d1a96 
https://www.fatdisorders.org/
Suuri osa tekstistä perustuu myös omaan tietoon/kokemuksiin.

Yksi kommentti artikkeliin “Hoitomuodot lipödeemassa

 1. Hei!
  Ainakin Saksassa, Englannissa, Itävallassa lipödeeman hoitomuotona käytetään CDT:tä eli kokonaisvaltaista lymfaterapiaa. Siihen kuuluu manuaalinen lymfaterapia, ravitsemus, liikunta/fyysiset harjoitteet sekä kompressiotuotteet. Kun diagnoosi on saatu, sairaskassa tai sairausvakuutus korvaa hoidon. Fysioterapiakoulutuksessa opiskelijoille kuuluu pakollisena manuaalisen lymfaterapian perusteet mutta sairaalaan on mahdotonta päästä vakituisesti töihin ellei ole suorittanut myös terapiaopintoja. Siellä lipödeeman ja lymfödeeman hoito on siis aivan eri tasolla. Suomessa lipödeemaa ei siis osata kunnolla tunnistaa ja diagnoosin saanti voi olla hankalaa. Lymfaterapiaan saa maksusitoumuksen tai palvelusetelin silloin, jos on esim syöpähoitojen jälkitila tai synnynnäinen imusuonten vajaatoiminta.

  Kiitos kun nostat asian esille!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *