Mitä tulee huomioida ennen lipödeeman hoitoleikkaukseen ryhtymistä?

Tällä viikolla oli tarkoitus julkaista postaus ruokavaliosta, mutta siirrän sitä edelleen pari viikkoa, koska olen aloittanut uuden ruokavalion lipödeeman hoidossa ja haluan ensin nähdä pidempiaikaisia tuloksia, jotta voin kertoa asiasta mahdollisimman kattavasti. Olen nyt viimeisemmät 4 viikkoa nauttinut kesästä ja en ole kerinnyt päivittämään muita kuin Instagramia ja lipödeeman Facebook-ryhmää. Blogi on pitänyt hiljaiseloa, mutta tietoisuustyö on silti edelleen vahvasti työn alla. Joku päivä saamme vielä hyvää hoitoa Suomessa.

Tämä postaus käsittelee asioita mitä on huomioitava ennen leikkaukseen ryhtymistä, miksi päädyin itse rasvaimuun ja olenko kokenut jotain hankaluuksia rasvaimun jälkeen. Minulle on tehty yksi rasvaimu Suomessa ja kaksi rasvaimua Saksassa.

Miten tilanne lipödeeman suhteen alkoi pahenemaan?

Olen siis sairastanut lipödeemaa jo 12-vuotiaasta eli nyt 22 vuoden ajan. Noin 4 vuotta sitten tilani alkoi huonontumaan pikkuhiljaa. En muuttanut ruokavaliota radikaalisti tai vähentänyt liikuntaa, joka olisi laukaissut liikkuvuuden heikkenemistä. Luulen sen johtuneen siitä, koska kannoin tätä massaa niin pitkään ja jalat eivät enää kestäneet sitä painoa. 13 litran massa oli keholle kamala taakka. Huomasin kuntosalin pahentavan kipuja ja en pystynyt enää treenaamaan samalla tavoin kuin ennen. Panadol ei enää auttanut kipuihin, vaan kivusta tuli todella voimakasta ja sietämätöntä. Minulle alkoi muodostua suonikohjuja toisen jalan polvitaipeeseen, jotka olivat kipeitä. Suonikohjuja puristi voimakkaasti kun istuin tai kävelin. Olin käyttänyt samoja tukisukkia yli 2 vuotta ettei niissä ollut enää vaikutusta. Asuin silloin Vantaalla ja hain Vantaan kunnasta tukisukkiin maksusitoumusta. En saanut niitä. Ihoni oli ehjä, enkä siksi heidän mielestä tarvinnut niitä. Olin tilanteessa etten saanut tarvitsemiani tukisukkia ja minulla ei ollut varaa hankkia niitä itse. Uskon että oikeanlaisten tukisukkien puute aiheutti myös suurelta osin sen että kivut voimistuivat. Olin pitänyt niitä jo vuodesta 2004 ja aina hyvin kurinalaisesti.

Noin 2 vuotta sitten en päässyt juurikaan enää edes kauppaan kävellen. Tunsin raahaavani jalkoja mukanani. Paino alkoi nousta ja vaatteet kiristyä huolimatta siitä että söin niukasti edelleen. Oli pakko alkaa toimimaan. Päätin selvittää asian ja diagnoosin saatuani päätin heti että menen rasvaimuun.

Pohkeitten rasvaimusta nyt 5kk ja reisien rasvaimusta 3kk Med Plastilla

Miksi päädyin rasvaimuun?

Tiesin rasvaimun olevan minulle ainoa vaihtoehto, koska olisin muuten pian ollut pyörätuolissa. En missään nimessä olisi halunnut jäädä kotiin työkyvyttömäksi loppuelämäksi. Minulla on kova into tehdä töitä. Olen aktiivinen liikkuja ja pidän urheilusta. Halusin palata kunnolla työelämään ja alkaa taas liikkumaan. Olen elänyt koko ikäni suhteellisen terveellisesti, joten en usko että omassa tapauksessani sairauden etenemistä olisi voinut pysäyttää. Se ei vain ollut mahdollista, vaikka ruokavaliolla onkin suuri merkitys lipödeemaan. Treenasin hullusti ja huomasin vain rakentavani lihaksen rasvan alle. Tämä aiheutti mittojen kasvua ja liikkuvuuden vaikeutumista. Jatkuva kalorivajeessa eläminen sen sijaan aiheutti lihasmassan pienentymistä, joka näkyi rasvaprosenttimittauksessa. Keho poistaa laihduttaessa lihasta, jos kehossa ei enää ole rasvaa jota olisi mahdollista poistaa.

Näin Facebookissa ja Instagramissa upeita tuloksia Med Plast klinikalta. Päätin, että Med Plastille haluan ja menen. Aloin säästämään rahaa ja varasin ekan leikkausajan 4kk päähän. Sain pari tonnia kokoon, osan sain mieheltä ja loput otin pankista. Oli melkoinen homma saada 12000€ kokoon, mutta kaksi viikkoa ennen leikkausta se oli vihdoin koossa. Mielessä kävi paljon ristiriitaisia ajatuksia ennen leikkausta. Missään vaiheessa en kuitenkaan olisi perunut koko hommaa. Itse kokemus Med Plastilla oli hyvä ja minulla ei ole heistä mitään huonoa sanottavaa. Med Plastilla annetaan naisille heidän liikkuvuus takaisin ja kirurgi Frank Labschies ottaa työnsä tosissaan. Olen ikuisesti kiitollinen heille ja jokainen euro oli sen arvoista.

Uudet jalat nauttimassa helteistä tukisukkahousuista riippumatta 🙂

Mitä neuvoja antaisin rasvaimua harkitsevalle?

  1. Tarvitset itsevarmuutta ja itsekunnioitusta. Rasvaimu ei tuo menetettyjä vuosia takaisin. Rasvaimu ei tuo sinulle takaisin itsevarmuutta tai itsearvostusta. Aloita rakentamaan sitä jo nyt. Lipödeemapotilas on paljon muutakin kuin jalat. Olet arvokas jo nyt.
  2. Ruokavalio täytyy olla kunnossa ennen rasvaimuun ryhtymistä. Joku voi ajatella että rasvaimun jälkeen kaikki on helppoa ja rasvaimun jälkeen voi syödä mitä vain. Ei! Ruokavalio pitää olla kunnossa, koska sairaus on krooninen eikä poistu kehosta. En tarkoita että pitäisi olla aivan ehdoton ruokavaliossa, mutta pitäisi kuitenkin pääosin olla terveellinen elämäntapa.
  3. Kärsivällinen suhtautuminen toipumiseen. Joku voi ajatella, että rasvaimun jälkeen jalat ovat heti hoikat ja puntari näyttää 10 kiloa vähemmän. Ei! Toipuminen kestää kokonaisuudessaan vuoden. Rasvaa poistetaan suuria määriä ja kestää oman aikansa, jotta venynyt iho palautuu. Ensimmäisiä tuloksia voi odottaa 1kk päästä rasvaimusta, toisia tuloksia 3kk päästä ja 6kk kuluttua tulos alkaa olla muotoutunut ja pientä tasoittumista tapahtuu vielä 6kk ajan, Jalat ovat erittäin turvoksissa rasvaimun jälkeen. Joltain osin iho voi jäädä roikkumaan. Teen ihon palautumisesta postauksen kun leikkauksesta on kulunut tasan 1 vuosi, niin näette mitä minun iholleni tapahtui. Itse en näe suurta roikkuvaa ihoa, vaikka poistettu 13 litraa ja olen 34 vuotta. Iho palautuu paremmin jos ikää on vähemmän.
  4. Valmistaudu henkisesti ja käsittele asiat päässäsi ennen leikkaukseen menoa. Luvassa voi olla hormonaalisia muutoksia mielialassa, kuukautisissa voi olla muutoksia, iho voi huonontua , ruokahalu voi huonontua jne.

Mitä muutoksia itse huomasin?

  • Mielialanvaihteluita esiintyi ja olin välillä tunteellisella päällä
  • Iho rasvoittui aluksi, mutta se tasaantui 2 viikon jälkeen
  • Oli oli heikko aluksi pari viikkoa
  • Keho suorastaan kaipasi kaikkea suolaista ja rautapitoista, todennäköisesti kertoi mistä oli puutetta
  • Vatsan alueella esiintyi runsaasti nestettä ja turvotusta. Tästä aiheesta lisää parin viikon päästä jolloin julkaisen myös ruokavaliosta lisää asiaa. Olen nyt saanut ongelman suurilta osin korjattua, mutta parannusta tarvitaan edelleen.

Ylläolevat muutokset eivät ole olleet niin suuria, että niitä olisi ollut suurta haittaa minulle. Monet voivat tällä hetkellä miettiä leikkaukseen ryhtymistä ja se on iso päätös. Itselleni se oli paras päätös. Kiitos Med Plast ja Frank Labschies, koska heidän avulla sain elämäni takaisin. Kaikista ihanin tunne on herätä aamuisin ilman poraavaa kipua jaloissa. Saan iloa ihan pienistäkin asioista, joita huomaan jaloissani.

Uutta elämää ja elämästä nauttimista kissan kanssa 🙂

Mikäli harkitset leikkausta, pohdi tarkoin, lue aiheesta ja kysy minulta jos jokin asiassa askarruttaa. Tsemppiä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *