Miten saat diagnoosin ja hoitoa lipödeemassa?

Haluan ensimmäisenä korostaa, että pääkaupunkiseudulla ei ole tällä hetkellä paikkaa, jossa saisi lipödeeman virallisen tutkimustiedon mukaista hyödyllistä leikkaushoitoa. Minulle myös sanottiin, että jos painoindeksini olisi yli 25, en olisi päässyt lipödeeman rasvaimuun. Tämä on myös väärin, koska lipödeemarasva ei ole ylipainoa. Nimenomaan tilanne on vakavampi jos massaa on paljon ja silloin pitää toimia jo nopeasti ja kartoittaa sopivaa hoitopaikkaa!

Minulla kesti 14 vuotta saada diagnoosi. Olen käynyt lukuisilla terveysasemilla, työterveyslääkäreillä, kuntoutuslääkäreillä ja fysiatreilla. Maallikkojen mielestä jalkani eivät olleet normaalin näköiset. Lääkäreiden mielestä tarvitsin vain tukisukkia ja dieettiä.

Kävin yksityisellä plastiikkakirurgilla elämää mullistavassa konsultaatiossa heinäkuussa 2017, jonka jälkeen minut alettiin ottaa todesta kunnallisella terveysasemalla. 21 vuoden sairastelun jälkeen sain lipödeemadiagnoosin. Diagnoosikoodi lipödeemaan on Suomessa tällä hetkellä R60 Lipidema extremitetas inferioris l. a. Diagnoosikoodiin R60 selite on myös paikallinen turvotus.

Vaihtoehto 1: Kunnallinen terveydenhoito

Menet omalle terveysasemallesi, kerrot oireistasi ja epäileväsi lipödeemaa. Lääkäri ei luultavasti tiedä mikä se on, joten joudut todennäköisesti selittämään sen. Tueksi suosittelen printtaamaan alla olevan Ruotsin lääkärilehden artikkelin ja vaikka lisäksi siitä Google käännöksen.

Kerro että tarvitset diagnoosin ja ainakin laakakudotut tukisukkahousut. Tukisukkahousut olisi hyvä olla nimenomaan laakakudotut, koska niissä on parempi paine. Näistä sinun tulisi saada maksusitoumus oman kuntasi lääkinnälliseen apuvälineyksikköön, ellet halua maksaa itse noin 600e yhdestä parista.

Voit pyytää lähetteen imutietutkimukseen, jonka jälkeen todennäköisesti pääset kirurgille, kenen luulisi tietävän edes vähän lipödeemasta. Voit hakeutua myös leikkaukseen kunnalliselle puolelle, mutta päätöksen tästä tekee leikkaava kirurgi. Leikkauksen jälkeen voit joutua hyväksymään sen, että rasvaa ei ole poistettu riittävästi. Kannattaa pohtia, onko tämä sinulle hyödyllistä?

Vaihtoehto 2: Ulkomaiden lipödeemaklinikat

Varaat ajan yksityiselle lääkärille ulkomaan lipödeemaklinikalle ja pyydät lipödeemadiagnoosia. Sillä sinulla voi olla mahdollisuus saada maksusitoumuksella Suomesta tukisukkahousuja, mikäli niitä ei muutoin myönnetä. Saat myös mielenrauhan, jos et itse ole varma lipödeemasta. Voit myös pyytää hinta-arvion hoitoleikkauksiin.

Olen ottanut toistaiseksi blogissani periaatteen, etten suosittele mitään klinikkaa, josta minulla ei ole omakohtaisia ja hyviä kokemuksia. Suosituksia voin jakaa, kun olen nähnyt omakohtaiset tulokset, joihin olen 100% tyytyväinen. Tämä on kaikkien teidän lukijoiden etu!

Vaihtoehto 3: Lymfaterapeutit

Voit pyytää lymfaterapeutilta kirjallisen lausunnon, jossa hän ottaa kantaa lipödeemaan ja suosittelee sinulle painesukkahoitoa. Sen kanssa voit hakeutua terveysasemalle. Tällä hetkellä pidän tätä parempana vaihtoehtona, kuin suoraan hakeutumista lääkärille. Suomessa lymfaterapeuteilla on lipödeemasta paremmin tietoa kuin lääkäreillä. Valitse lymfaterapeutti, kenen nettisivuilla on maininta lipödeemasta!

Lipödeeman kipuongelmat

Suosittelen hakeutumaan samalla myös kipulääkärille, jos sinulla on paljon kipuja. Voit varata ajan yksityiselle kipuun erikoistuneelle lääkärille, jos tilanne on akuutti tai et halua odottaa. Itse kävin Aava klinikalla Espoon Tapiolassa ja sain avun kipuuni. Minulla ei ole tietoa, tietääkö kukaan kipulääkäri Suomessa lipödeemasta. Tässä linkki Anneli Vainiolle kenellä kävin. Käynti maksoi Kela-korvauksen jälkeen noin 155€. Kunnallisia kipuklinikoita on myös ympäri Suomea, mutta jonot voivat olla pitkät.

Mikäli sinulla on kysyttävää, laitathan minulle halutessasi sähköpostia. Kaikki sähköpostit mitä saan, ovat 100% luottamuksellisia ja en tule koskaan käyttämään niitä blogissani, ellen erikseen pyydä lupaa ja saa sinulta siihen suostumusta! Tässä linkki blogini tietosuojaselosteeseen. Vaitiolovelvollisuus tulee olemaan nyt ja aina voimassa tässä blogissa. Vastaan jokaiseen viestiin mahdollisimman pian. Teen tätä vapaaehtoisesti omasta tahdostani ja halustani auttaa muita naisia. 

//Tätä postausta on muokattu 16.1.2019. Sen vuoksi ohje on uudelleen julkaistu ja tähän lisätty parempia ohjeita jatkoon. Tässä blogissa ei tulla julkaisemaan toistaiseksi Suomen kirurgien nimiä ja tämä on oma henkilökohtainen päätökseni, joka on kaikkien lukijoiden etu.//

4 kommenttia artikkeliin “Miten saat diagnoosin ja hoitoa lipödeemassa?

  1. Melko huonosti tosiaan lääkärit suomessa tuntevat/välittävät mistään lymfakierron ongelmista tai muista turvotuksista. Itse olen mies, joten en kärsi lipödeemasta, mutta lymfakierrossa on lieviä ongelmia. Lääkärissä kun asian esittää, niin vastaukset on tosiaan, että pitäisi laihduttaa ja syödä särkylääkettä, jos paikat on kipeänä. Itsellä ongelmallisin kohta on polven yläpuolella, joten erilaisten kokeilujen kautta tulin kokeilleeksi tukisukkahousuja. Koko jalan mittainen kompressio, joka jatkuu vyötärölle asti, onkin osoittautunut todella suureksi helpotukseksi jo suht miedolla kompressiolla. Silti vaikka lääkärille asian kertoo, niin vastaus on silti se, että niiden mielestä nilkan kompressio on ainut oleellinen asia, ja polvisukat pitäisi olla yhtä hyvät. Mutta omakohtainen kokemus on, että sukkahoususta on moninkertaisesti enemmän hyötyä, kuin polvisukasta. Eli tässäkään tapauksessa lääkäri ei ymmärrä eroa laskimoläppien toiminnan ja lymfakierron välillä. Tai ainakaan minä en ole onnistunut pääsemään sellaiselle lääkärille, joka olisi ymmärtänyt. Miehenä vaan noiden tukisukkahousujen käyttö on vähän outoa, mutta omasta mielestä kuitenkin paljon pienempi paha, kuin syödä kourallinen särkylääkettä päivässä.

    1. Pahoittelen että vastaus tulee vasta nyt. Tämä on tilanne tällä hetkellä Suomessa, mutta toivon mukaan tilanne on ensi vuonna jo parempi. Oletko tsekannut verisuonilääkärillä onko sinulla laskimoiden vajaatoimintaa? Oletko saanut mittatilaussukkahousuja käyttöösi? Myös muita voi hätätapauksissa käyttää, mutta omilla mitoilla otetut ovat parhaimmat ja lääkinnällisissä sukissa on paras paine.

  2. Minun tapauksessa varmaankin on kyse noiden erilaisten ongelmien yhdistelmästä. Aivan varmasti on kyse osin laskimoiden vajaatoiminnasta. Polven ongelmat lisäävät turvotusta/nesteen kertymistä. Nämä yhdistettynä siihen, että on on ylipainoa, heikentävät lymfakierron toimintaedellytyksiä sen verran, ettei sen kapasiteetti enää riitä jos tulee pitkään seisomista tai esim. istumista autossa. Jo tuollaisista kompressiotason 1 tukisukkahousuista on hyvinkin apua vaivaani. Varmasti mittojen mukaan valmistetut olisi paremmat, mutta niin kauan kun noista huomattavasti edullisemmistakin on lähes riittävästi apua, niin niillä mennään. Kuitenkin se suurin ongelma noiden kanssa on se, ettei niitä voi käyttää läheskään aina kun pitäisi. Jos tietää että on tulossa työpäivä, jolloin jalat rasittuu, niin jos ilma on kuuma, niin aika mahdoton niitä sukkahousuja on sinne työhousujen alle piilottaa. Tukipolvisukat vielä usein menisikin, mutta noista on hyvin vähän apua.

    1. Mun isällä on tuota laskimoiden vajaatoimintaa ja käyttää tukisukkia. On kärsinyt myös vanhemmalla iällä useista veritulpista. Miehillä tuo vaatetus voi olla hankalampaa, kun nainen voi helposti vetäistä tukisukkahousut vaikka maksihameen alle.

      Itse huomasin että turvotuskin vähän väheni kun laihdutin sen rasvamassan, joka ei ollut lipödeemaperäistä. Tällä hetkellä ei ole enää mitään mitä voisi pudottaa. Ruokavaliolla ja liikunnalla on suuri merkitys myös laskimoiden vajaatoiminnan hoidossa ja siihen kannattaa yrittää kiinnittää huomiota 🙂 Tosin tiedän, ettei se laihduttaminen ole niin simppeliä. Itse olen elänyt kalorivajeella koko aikuisikäni ja pitkään meni että sain 30kg pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *