Uusia suunnitelmia lipödeeman leikkauksen suhteen

Olen valmis kertomaan täällä, että olen vahvistanut lipödeeman hoitoleikkaukset Berliiniin. Klinikkaa tai kirurgia en blogissa mainitse ennen kuin olen saanut tulokset. Minulla oli vain kaksi vaihtoehtoa klinikaksi, joten onneksi heistä toinen otti minut. Kaikki sopimukset on allekirjoitettu, lennot ja hotelli maksettu. Helmikuun lopussa operoidaan pohkeet ja huhtikuun puolivälissä reidet. Tarkoitus olisi operoida myös vatsanseutu siinä samalla. Hain Kelasta ennakkolupaa ulkomaille, mutta Kela ja HUS eväsivät sen, joten maksan leikkaukset itse.

Harkitsen jos reisien leikkaus voitaisiin videokuvata, jolloin se tulisi jakoon joko YouTubeen tai tänne. Jokainen näkisi vähän millaista olisi luvassa, jos haluaa itse harkita asiaa. Pohkeitten rasvaimu on kaikista kivuliain, koska kävellessä paino kertyy pohkeisiin. Minulla ei ollut aiemman leikkauksen jälkeen reidet missään vaiheessa juurikaan kipeät. Tunsin niissä vain normaalia leikkaushaavakipua, joka oli siedettävää.

Valitsin kirurgiksi sellaisen, jonka tiedän poistavan kaikista suurimpia määriä rasvaa. En halua enää riskeerata siltä osin, että sairaus jäisi taas kasvamaan kehooni. Somen kautta olen nähnyt klinikan kuvia ja mielestäni lopputulosten perusteella tämä kirurgi on yksi parhaimpia, ellei paras koko alalla. Olen huomannut selviä eroja rasvaimujen lopputuloksissa eri klinikoiden ja kirurgien kesken. Kirurgin valitseminen on tarkkaa, eikä siinä kannata miettiä kuka tulisi halvimmaksi. Onneksi tämä klinikka ei ollut kuitenkaan kalleimmasta päästä, koska briteissä hinnat voi olla yli 10.000£ leikkaukselta.

Hinnassa säästäminen voi kostautua myöhemmin, jos rasvaa ei poisteta riittävästi ja rasvaimun joutuu uusimaan. Minulta on nyt Suomessa poistettu reidestä 2200ml ja pohkeesta 1450ml. Puolet on edelleen jäljellä.

Ihmettelin kyllä epikriisin saatuani, että miten reidestä on poistettu vain 750ml enemmän? Koko reisi on täynnä hyllyvää rakeista massaa. Pohje on paremman näköinen, mutta kyllä siinäkin on rakeita nähtävissä. Alla kuva pohkeesta.

Odotan kyllä innolla, että ei tarvitsisi enää pienikokoisena kantaa tätä raskasta rasvamassaa. Toivottavasti tällä kertaa leikkaus menee hyvin.

Uusi kipulääke kokeiluun

Pari päivää sitten lopetin Panacodin, koska siitä ei enää ollut riittävää apua. Kipulääkäri kirjoitti tilalle Tramalin. Tramal tuntuu paljon paremmin auttavan lipödeeman kipuihin. Yritän sitä nyt kokeilla parisen viikkoa, jos haittavaikutukset häipyisi eikä mitään vakavampaa ilmene. Huimauksen tunnetta on ollut ja oikeastaan aika pahaakin huimausta. Koitan kestää ja toivon että tämä menee ohi, koska lääke ainakin vie kivun ihan totaalisesti. Kivuton elämä onkin minulle ihan uusi tunne.

Lipödeeman hoitotilanne Suomessa

Tällä hetkellä Suomessa ei ole riittävää hoitoa saatavilla lipödeemaan. Potilaat eivät saa heidän tarvitsemia tukisukkahousuja, vaan monelle ne koituu itsemaksettavaksi ja täten voi myös jäädä hankkimatta. Itselläni ei ollut tukisukkia käytössä vuosina jolloin olin töissä tai asuin Vantaalla. Laakakudotut tukisukkahousut maksavat noin 600 euroa ja niitä tarvitsee kerralla kahdet, jotta niitä voi pestä ja vaihtaa. Käyttöaika on 6kk – 1 vuosi, jonka jälkeen ne pitää uusia. Työssäkäyvällekin kaksi kertaa vuodessa 1200 euroa on iso summa maksettavaksi, koska kuluerä on jatkuva. Vantaan kaupunki ei aikoinaan myöntänyt minulle työttömänä minkäänlaisia tukisukkia, koska minulla ei ollut ihorikkoja. Päätöksessä sanottiin “ei myönnetä ennaltaehkäisevästi, koska ihossa ei ole vielä ihorikkoja”. Tähän pitäisi tulla muutos. Nimenomaan tätä sairautta pitää hoitaa ennaltaehkäisevästi, eikä vasta 3.tasolla. Espoossa asuvana olen saanut tukisukat vain työttömänä, eivätkä ne olleet laakakudotut. Nyt sain laakakudotut tukisukkahousut sairaalan kautta, mutta en tiedä ovatko ne kertakorvaus.

Kaikki eivät saa diagnoosia, koska tieto on puutteellista. Suosittelen jokaista lipödeemaa sairastavaa tulostamaan Ruotsin lääkärilehden artikkelin lääkärikäynnille ja pyytää lääkäriä opiskelemaan asiaa. Tällä tavoin tieto lisääntyy. Minulla ei ole tästä suomennosta, koska en ole taitava ruotsin kielessä. Laitoin sen kuitenkin google kääntäjään ja olennaiset asiat kävi ilmi. Tässä linkki artikkeliin, josta sen voi tulostaa ja ladata itselle pdf-versiona. Klikkaa sivun alta kohtaa, jossa lukee “LÄS ARTIKEL SOM PDF”

http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2017/11/Lipodem–en-ofta-forbisedd-men-behandlingsbar-sjukdom/

Uskon että vuosi 2019 tuo tullessaan paljon uusia haasteita ja saan tulevana vuonna lipödeemaa muiden tietoisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *