Miksi on tärkeää tehdä valitus hoidosta ja antaa palautetta?

Lipödeeman hoitoleikkaukseni ei mennyt yhtään suunnitellulla tavalla. Halusin kirjoittaa siitä, miten tärkeää on huomauttaa huonosta palvelusta/hoidosta, tehdä hoitovirheestä valitus ja hakea mahdollisesti myös korvauksia. 

Monesti ajatellaan, miksi valittaisin kun se ei kumminkaan auta. Yhteiskunnassa tämä tapa ruokkii sitä, että hoito saa olla huolimatonta ja potilaita saa kohdella huonosti. Asiat ei tule muuttumaan, jos valitsee olla nousematta vääryyttä vastaan. Mitä siitä, jos asiasta ei tule korvauksia? Huomauttaminen kuuluu jokaisen kansalaisen velvollisuuteen. Mitä jos toinen nainen menee lipödeeman takia samalle kirurgille ja hänelle tapahtuu samoin kuin minulle? Hän olisi voinut välttää huonon kokemuksen, jos olisin nähnyt pienen vaivan valittaa asiasta. Valituslomakkeen täyttäminen kestää muutaman minuutin helpossa tapauksessa. Minun tapauksessani se kesti tunnin. Jokainen minuutti oli sen arvoinen ja en edes harkinnut etten valittaisi.

Kesäkuussa hoitotakuuni ei meinannut toteutua. Silloin minulle sanottiin, ettei leikkausta saada tehtyä hoitotakuun määrittelemässä 6kk ajassa. Tein siitä valituksen ja sain hoitotakuun mukaisesti ajan. Valittaminen kannatti. 

Minulla on tällä hetkellä pari ihmistä, jotka ehdottivat minua ryhtymään tähän prosessiin, antoivat tukensa ja kannustivat tähän. Olen siitä heille ikuisesti kiitollinen. Tälläinen tuki on korvaamatonta ja tälläisessä tilanteessa erittäin tärkeää.

Palautteen antaminen ja kritiikki

Olen huomannut, että Suomessa on yleisesti ottaen ajattelutapa, ettei saa valittaa ja joskus positiivisesta asiasta ajatellaan heti negatiivisesti.

Huomasin Berliini-Hki lennolla, kun vieressäni oli suomalainen pitkäjalkainen nuori mies. Hänen edessä mies laski selkänojansa taaksepäin, jonka jälkeen nuoren miehen jalat eivät enää mahtuneet sinne. Nuori mies tuhahti ja näytti hyvin vihaiselta. Ei kuitenkaan sanonut edessä olevalle miehelle mitään, vaan istui sen vajaa 2 tuntia mieluummin jalat käytävällä sanomatta mitään. 

Muutama vuosi sitten vanha mies oli kännissä nukahtanut suoraan auringonpaisteeseen maahan. Tämä tapahtui Lidlin edessä, josta käveli koko ajan ihmisiä ohi. Kukaan ei auttanut häntä. Soitin heti hätänumeroon ja sen jälkeen myös joku ulkomaalainen mies tuli auttamaan minua. Ihmettelin kovasti miksi kukaan ei tehnyt mitään? Mitä jos se olisi ollut läheiseni tai jopa kyse minusta itsestäni?

Ulkomailla olen huomannut, että siellä heti huomautetaan epäkohdista. Huomautuksista ei loukkaannuta, vaan niistä otetaan opiksi, tai unohdetaan ne. Tämä on palautteen antamista ja sen oikeaoppista vastaanottamista. Älä ymmärrä väärin. Tämä postaus ei ole tarkoitettu korostamaan, että ulkomaat ovat Suomea parempia. Ei. Kerron vain eroista, joita olen huomannut.

Olen ollut ennen huono ottamaan vastaan palautetta ja suutuin siitä helposti. Tajusin kuitenkin, että voin joko ottaa opiksi siitä tai pahastua. Joskus kun antaa kritiikkiä, vastapuoli menee puolustuskannalle, jonka jälkeen itse “loukkaa” kritiikinantajaa. Tämä on loukkaantuneelle ihmiselle täysin luontainen reaktio, mutta siitä pitäisi yrittää päästä pois. Jokaisella on omia mielipiteitä ja minusta se on vain hyvä asia.

Myös joskus kritiikki voi olla asiatonta tai aiheetonta, jolloin pitäisi olla itsevarmuutta puolustautua tai olla välittämättä siitä. Tämäkin voi olla joskus tosi vaikeaa.

Loputon valittaminen

Tämä on asia, joka syö ihmistä ja ympäröiviä ihmisiä paljon. Puhutaan negatiivisesta ihmisestä, joka on myrkyllinen itselle ja muille. Hän valittaa ihan jokaisesta asiasta. Hän ei tee mitään asioille, jotka häiritsevät häntä. Tälläinen ihminen vie itseltänikin energiaa ja valitettavasti olen ollut itsekin joskus tälläinen.

Muutin kuitenkin asentoitumista elämään. Nykyään ajattelen positiivisesti elämästä, itsestäni ja muista. Toki ihmisillä on huonoja päiviä. Pitäisi kuitenkin pyrkiä siihen, että näkee JOKAISESSA hyvää. Valitusprosessi on itselle raskas, mutta siitä hyödyn minä itse ja muut ihmiset. Itse en yhtään usko, etteikö tästä olisi mitään apua. On selkeästi nähtävissä, että leikkaus meni pieleen. Ei sitä voi selitellä inhimillisellä virheellä, koska lipödeemaleikkauksessa on olennaista tehdä se kerralla kunnolla. Mitä jää jäljelle, jos en usko oikeuteen ja itseeni? Miten pärjäisin elämässä, jos en uskoisi oikeuteen ja itseeni? 

Lipödeema on varmasti vaikuttanut myös mielialaani, koska selittämätön kipu syö ihmistä koko ajan tosi paljon. Ja se, kun tietää jonkin olevan pielessä, mutta lääkärit syyttävät silti potilasta. Olen kuitenkin antanut anteeksi myös lääkäreille, koska he eivät vain tiedä, tai eivät halua asettua potilaan asemaan. Esimerkiksi itse olisin voinut katkeroitua lääkäreitä vastaan, koska en ole saanut hoitoa. Sen sijaan syntyi tämä blogi ja päätin alkaa auttamaan toisia. Olisin voinut täyttyä vihasta, koska leikkaus meni pieleen. Sen sijaan päätin tehdä valituksen ja muuttaa asiat toisin.

Mitä on suurin vahvuus?

Vahvuutta on tehdä valintoja itse ja seistä niiden takana. Vahvuutta on uskoa siihen mitä tekee. Vahvuutta on se, että vaikka kukaan ei uskoisi minuun, minä silti uskon! 

Toisia ihmisiä tuskin voi täysin mennä muuttamaan, mutta omilla pienillä muutoksilla voi muuttaa yhteiskuntaa ja totuttuja normeja. Voit itse aloittaa vaikka tervehtimällä naapuria hississä, auttamalla vanhaa rouvaa ostoksissa, avaamalla oven, korjaamalla vääryyden tai käydä tervehtimässä sairasta ihmistä. Kukaan meistä tuskin on koskaan niin kiireinen, etteikö 5 minuuttia ehtisi auttaa jotain, tai mennä vartiksi sairaan luokse kylään. Meillä ei ole minuutilleen aikataulutettua elämää. Läheisen ihmisen tulisi olla tärkeämpi, kuin yksikään summa rahaa tai oma aika.

Pelko ei saisi olla itselle niin suuri asia, että se maksaa toisen hengen.

Pelko ei saisi olla esteenä nousta ihmisiä vastaan.

Pelko ei saisi olla esteenä toteuttaa haaveitaan.

Jokaisen ihmisen velvollisuus on nousta vääryyttä vastaan. 

2 kommenttia artikkeliin “Miksi on tärkeää tehdä valitus hoidosta ja antaa palautetta?

  1. Olipa hyvä kirjoitus. Tunnistin kyllä itseni tuosta, että valittaminen ei kuitenkaan auta 😀
    Mut toikin että naapuria ei mokata ei hirveästi vaadi mutta toisille niin vaikeaa. Yksi (vain 1, muut mumisee tai ei sano mitään) naapuri moikkaa iloisesti ja tuleehan siitä iloisempi mieli 🙂

    1. Olen huomannut monta kertaa, että valittaminen on auttanut. Pitää olla sinnikäs, luja ja vahva. Itse moikkaan kaikkia naapureita, vaikkei joku sanoisi mitään. Tässä talossa kyllä kaikki moikkaavat onneksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *